Hyppää sisältöön

10.1Luonnontuntemuksen ja luontosuhteen vahvistaminen

Kuva: © Raisa Ranta

Eteneminen

Etenee suunnitellusti
  • Odottaa toteutusta
  • Suunniteltavana
  • Toteutuksessa
  • Jatkuva
Vahvistamme asukkaiden, päättäjien ja kaupungin henkilöstön luonnontuntemusta ja luontosuhdetta, jotta he ymmärtävät luonnon monimuotoisuuden merkityksen ja toimivat sen turvaamiseksi

Kuvaus

Henkilöstölle suunnatuissa Ekotuki-koulutuksissa avataan luonnonkirjon ja monimuotoisuuden suurta merkitystä ihmiskunnan ja koko biosfäärin kannalta sekä esitellään luontokadon vakavia seurauksia negatiivisen kehityksen jatkuessa. Kaupunkilaisille esitellään samalla keinoja edistää omassa arjessaan luonnon kannalta myönteistä kehitystä ja torjua luontokatoa.

Luonnonsuojelualueiden opastaulujen määrää kasvatetaan ja niissä kerrotaan alueen lajistosta, luontoarvoista ja keinoista miten luonnon monimuotoisuutta voidaan lisätä.

Kuvaus toimenpideohjelmassa

Vahvistamme asukkaiden, päättäjien ja kaupungin henkilöstön luonnontuntemusta ja luontosuhdetta, jotta he ymmärtävät luonnon monimuotoisuuden merkityksen ja toimivat sen turvaamiseksi.
(Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman 2021-2028 mukaisesti)

Tehtävät

Mitä on tehtävä?

  • Tehtävä31.12.2023

    2023: Koulutussuunnitelmien toteutus

  • Tehtävä31.12.2028

    Luontokummitoiminta

Mitä on tehty?

  • Tehty31.12.2023

    Luonnonsuojelualueiden opastaulujen lisääminen

    Lisää luontotietoa maastossa

    Vuonna 2023 Uutelan luonnonsuojelualueille perustettiin kaksi uutta luontopolkukokonaisuutta. Herppipolku, kertoo kävijöille herppien eli sammakkoeläinten, liskojen ja käärmeiden elämästä Uutelan Särkkäniemessä. Toinen luontopolku on nimeltään Metsäluontopolku ja sen varrella on 12 värikästä opastaulua, jotka kertovat Uutelan metsästä ja metsäluonnon monimuotoisuudesta.

    Vuonna 2023 suunniteltiin kuusi kappaletta luontotietotauluja Hallainvuoren tuoreelle luonnonsuojelualueelle. Mm. herkän luonnon kulumisesta ja alueen lajiston erityispiirteistä kertovien opastaulujen asennus maastoon jatkuu keväällä 2024.

    Uutelaan lisättiin kolme kappaletta luontotietotauluja, jotka kertovat laidunnuksen vaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen.

    Vuonna 2023 suunniteltiin uudenlaiset rauhoitusmääräystaulut kertomaan luonnossa liikkujille luonnonsuojelualueiden säännöistä entistä paremmin. Uusissa tauluissa on nostettu esille kävijän ja luonnon säilymisen kannalta olennaisimmat rauhoitusmääräykset kolmella kielellä ja kuvin. Kymmenen kappaletta tauluja asennettiin Kivinokkaan ja Herttoniemenrantaan OmaStadi -hankkeessa syksyllä 2023. Uudenmalliset rauhoitusmääräystaulut korvaavat vähitellen vanhat myös muilla Helsingin luonnonsuojelualueilla.

  • Tehty31.10.2022

    2022: Koulutus- ja viestintäsuunnitelmien toteutus

    Vuonna 2022 järjestetyt koulutukset:

    • kolme Ekotuki-koulutusta
    • LUMO-seminaari
    • miniseminaari Helsingin kosteikkojen ja kausivesien historiasta nykypäivään

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

20.4.2021 → Jatkuva

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 31.01.2024