4.8Metsissä tapahtuvien muutosten seuranta
Eteneminen
- Odottaa toteutusta
- Suunniteltavana
- Toteutuksessa
- Jatkuva
Kuvaus
Mahdollisten puustotuhojen havainnointi ja seuranta tapahtuu pääasiassa muun käytännön toiminnan, aluekierrosten, katselmusten tai maastosuunnittelun yhteydessä. Ensitietoja kohteista saadaan myös asukaspyyntöjen ja muun palautteen kautta. Seurannan tavoitteena on pääasiassa kohteiden löytäminen ja mahdollisen korjaamistarpeen arviointi. Luonnonhoidon maastosuunnittelussa havaintoja kirjataan tarpeen mukaan myös aluekohtaisiin tietoihin.
Kun havaitaan puustotuhokohde tai uusia puustotuhoja tunnetuilla kohteilla, harkitaan onko aihetta kiireellisille tuhojen korjaamiselle vai riittääkö aluksi pelkkä kohteen jatkoseuranta. Kovempien myrskyjen jäljiltä puustotuhoja kartoitetaan ja korjataan aktiivisemmin.
Tietyillä Keskuspuiston aiemmilla myrsky- ja kirjanpainajatuhokohteilla on käynnissä erillinen seurantaprojekti yhteistyössä Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja KOKO-Forestin kanssa.
Kuvaus toimenpideohjelmassa
Tehtävät
Mitä on tehtävä?
- 31.12.2023
Havainnot 2023
Mitä on tehty?
- 31.12.2024
2024 toimenpiteet
2024 kuoriaistuhot etenevät edelleen aiemmilla tuhokohteilla ja havaintoja on paikoin muuallakin, mm. Lauttasaaressa. Aiemmilla myrsky- ja kirjanpainajatuhokohteilla on edelleen käynnissä erillinen seurantaprojekti yhteistyössä Helsingin yliopiston ja KOKO-Forestin kanssa. Seurantaa laajennettiin myös Lauttasaareen. Seurannassa hyödynnetään nyt sateliittikartoitustakin aiemman drone-kartoituksen ohella. Kirjanpainajan ohella tuhokohteilta on todettu myös aitomonikirjaajaa, kuusen tähtikirjaajaa ja kuusijäärää.