Hyppää sisältöön

10.6Tietoisuus kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta

Kuva: © Raisa Ranta

Eteneminen

Etenee suunnitellusti
  • Odottaa toteutusta
  • Suunniteltavana
  • Toteutuksessa
  • Jatkuva
Lisäämme tietoisuutta siitä, että kaupungin luonto voi olla monimuotoinen ja siihen voidaan vaikuttaa suunnittelulla ja luonnossa käyttäytymisellä.

Kuvaus toimenpideohjelmassa

Lisäämme tietoisuutta siitä, että kaupungin luonto voi olla monimuotoinen ja siihen voidaan vaikuttaa suunnittelulla ja luonnossa käyttäytymisellä.
(Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman 2021-2028 mukaisesti)

Yhdistetyt toimenpiteet

10.5Kehitämme uusia ja innovatiivisia keinoja luontoarvoista ja niiden säilymisestä viestimiseen.

Tehtävät

Mitä nyt tehdään?

  • Tehtävä30.9.2024

    2024: Liikun jäljettömästi (ROHI)

    Osana roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelmaa kootaan Liikun jäljettömästi -kampanja. Kampanjassa toteutetaan peli (rastirata) roskan vaikutuksista luonnossa, kannustetaan roskan kansalaishavainnointiin yhteystyössä Syken kanssa, järjestetään koulutuksia opettajille, ja herätellään jäljettömään ja roskattomaan retkeilyyn osana kaupungin järjestämiä opastettuja luontoretkiä

Mitä on tehty?

  • Tehty31.12.2023

    2023: Hel.fi uudistus nostaa luonnonsuojelualueet paremmin luontokohdetietoihin

    Luonnonsuojelualueiden rauhoitusmääräyksistä ja säännöistä sekä jokaisenoikeuksista viestitään hel.fi -uudistuksessa Luonto-puistot-ulkoilu -teemakokonaisuuden yhteydessä. Ulkoilijan kannalta tärkeimmät nostot määräyksistä tuodaan kolmikielisesti ja helposti löydettäväksi luontokohdetietojen yhteyteen.

  • Tehty22.05.2023

    2023: Urbaanin kaupunkiluonnon lumo -seminaari 22.5.

    Vuosittainen LUMO-seminaari järjestetään vuonna 2023 asiantuntijoille suunnattuna tilaisuutena. Seminaari käsittelee kaupunkiluonnon monimuotoisuuden ja lajien huomioimista rakennetussa ympäristössä.

  • Tehty30.04.2023

    2023: Harakan luontokeskuksen saaristoluontonäyttelyn uudistus valmistuu

    Harakan saaren upea luonto jatkuu sisällä luontotalossa! Uudistunut luontonäyttely kutsuu kaiken ikäisiä upean saaristoluonnon pariin. Tiedätkö mikä on amiraaliperhosen loppukesän tärkeä ravintokasvi? Entä montako paria valkoposkihanhia Harakan saaressa pesii keväisin? Millainen vuodenkierto on kalalokeilla? Miltä näyttää vesikirppu mikroskoopissa? Luontotalolla voit oppia nämä kaikki ja monta muuta kiinnostavaa asiaa saaristoluonnosta.

    Lisäksi näyttelyssä pureudutaan muutamaan luontoon kohdistuvaan uhkaan ja ihmisen rooliin osana tätä kaikkea. Harakan luontonäyttelyssä opit esimerkiksi mistä mikromuovia kulkeutuu ympäristöön, ja kuinka voit itse lisätä monimuotoisuutta Helsingissä.

  • Tehty31.12.2022

    2022: Nuorille suunnattu LUMO-opas yhteistyössä HAMK:n kanssa.

    12/2022: materiaali vaatii vielä saavutettavuuspuutteiden korjaamista, ennen kuin sitä voidaan julkaista verkossa.

  • Tehty30.04.2022

    2022: Metsäseikkailuvihko ohjaa päiväkoteja ja kouluja vastuullisille metsäretkille

    Helsingin päiväkodeille ja kouluille lähetettiin vastuullisille metsäretkille ohjaavaa Metsäseikkailuvihko. Vihko toteutettiin kolmella kielellä (suomi, ruotsi, englanti) painettuna vihkona, sekä verkkomateriaalina (pdf). Metsäseikkailuvihkoa jaeltiin myös keskustakirjasto Oodissa sekä Kaupunkiympäristön toimitalolla Kalasatamassa. Materiaalista tiedotettiin myös päiväkoteja ja kouluja Harakan luontokeskuksen uutiskirjeessä sekä jakamalla vihkoa päiväkotiryhmille Harakan ohjattujen saariseikkailuretkien jälkeen. Materiaalin tuottamisen aikana tehtiin yhteystyötä myös Kaskon Kettu - konseptin kanssa. Materiaali ohjaa vastuulliseen luonnossa liikkumiseen sekä luonnon havainnointiin luontoa kunnioittaen ja täydentää näin Retki- ketun viestiä.

    Valmis materiaali (pdf) löytyy seuraavin linkkien takaa:

  • Tehty31.12.2021

    2021: Materiaalia luonnon monimuotoisuudesta Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa

    Opiskelijat ovat kurssitöinään tuottaneet kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta kertovaa materiaalia (www.hel.fi/lumo)

  • Tehty31.12.2021

    2021: Vastuullista luonnossa liikkumista tukeva Pysy polulla -viestintäkokonaisuus

    Kampanja aikana materiaalia koottiin Pysy polulla - verkkosivuosioon. Toimenpiteitä on eritelty LUMO-toimenpiteen 10.6. yhteydessä erikseen.

  • Tehty31.10.2021

    2021: Pysythän polulla -kyltit ehkäisevät kulumista herkillä luonnonsuojelualueilla

    Osana Pysythän polulla -viestintäkokonaisuutta suunniteltiin luonnonsuojelualueiden polulla pysymiseen ohjaavia kylttejä. "Pysythän polulla - olet herkällä luontoalueella" -kyltit toteutettiin nelikielisinä (suomi, ruotsi, englanti, venäjä) ja niitä lisättiin alkuvaiheessa 20 kappaletta herkille ja vilkkaille luonnonsuojelualueille ehkäisemään kulumista. Kyltit saivat hyvän vastaanoton ja ne jäivät käyttöön.

    Pysythän polulla -kyltti kertoo herkästä luontoalueesta

  • Tehty29.10.2021

    2021: Luontoviisas vesilläliikkuja –verkkosivu

    Verkkosivun www.luontoviisas.hel.fi julkaisu ja merellisten suojelualueiden kartan jakelu venevuokraamoille.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

20.4.2021 → Jatkuva

Vastuuorganisaatiot

Tietoja päivitetty 31.01.2024