2.1Ekologiset verkostot kaavoituksessa
Eteneminen
- Odottaa toteutusta
- Suunniteltavana
- Toteutuksessa
- Jatkuva
Ekologiset verkostot otetaan huomioon kaavakohtaisessa suunnittelussa.
Kuvaus
Otamme kaavojen valmistelussa huomioon ekologisten verkostojen kehittämistarpeet uusia luontotietoja hyväksi käyttäen.
Kuvaus toimenpideohjelmassa
Tehtävät
Mitä nyt tehdään?
- 31.12.2025
Seurataan tarkistettuja asemakaavaehdotuksia ekologisten verkostojen näkökulmasta vuonna 2025
Mitä on tehty?
- 31.12.2024
Seurataan tarkistettuja asemakaavaehdotuksia ekologisten verkostojen näkökulmasta vuonna 2024
- 31.12.2023
Seurataan tarkistettuja asemakaavaehdotuksia ekologisten verkostojen näkökulmasta vuonna 2023
Vuonna 2023 hyväksyttiin Sunnuntaikortteleiden asemakaavan muutoksen tarkistettu ehdotus (nro 12858), jossa Malmin keskustan ja Malminkentän välille suunnitellaan uutta asunto-, palvelu- ja puistorakentamista, joka vaikuttaa alueen ekologisiin verkostoihin. Asemakaavassa ratkaistaan alueen läpi kulkevan Viikin-Malmin pikaraitiotien linjaus sekä pysäkin paikka. Lisäksi kaavassa ratkaistaan Lentokentänojan siirto. Lentokentänoja nimetään Sunnuntainiitynojaksi. Lentoaseman alueen rakentumisella on suuret vaikutukset alueen uomiin sekä taimenpuro Longinojaan. Puistoalueiden kehittäminen Longinojan ja Sunnuntainiitynojan varteen mahdollistaa luonnonympäristön laadun parantamisen ja monimuotoisuuden lisäämisen. Luonnon monimuotoisuutta huomioidaan monella tapaa Sunnuntainiitynojan yleissuunnitelmassa.
Kolmessa vuonna 2023 tarkistetussa asemakaavaehdotuksessa oli vähäisiä ristiriitoja ekologisen verkoston kanssa (metsä- ja puustoinen verkosto). Näiden kaavojen vaikutukset luonnonympäristöihin on arvioitu paikallisiksi. Vaikutuksia luonnonympäristöön on lievennetty kaavamerkinnöin ja -määräyksin esimerkiksi turvaamalla ekologisia yhteyksiä sekä määräämällä rakentamatta jääviä alueita istutettavaksi puin ja pensain.
- 31.12.2022
Seurataan tarkistettuja asemakaavaehdotuksia ekologisten verkostojen näkökulmasta vuonna 2022
Vuonna 2022 hyväksyttiin yhteensä 51 tarkistettua asemakaavaehdotusta, joista 46:ssa ei ollut ristiriitoja ekologisen verkoston kanssa. Viidessä tarkistetussa asemakaavaehdotuksessa oli vähäisiä ristiriitoja. Näiden kaavojen vaikutukset luonnonympäristöihin on arvioitu paikallisiksi. Vaikutuksia luonnonympäristöihin on lievennetty kaavamerkinnöin ja –määräyksin.
Helsingin kaupunkistrategiassa on linjattu, että Helsingin arvokkaimmille luontoalueille ei osoiteta rakentamista. Vuonna 2024 hyväksyttiin yhteensä 57 tarkistettua asemakaavaehdotusta, joista 55:ssä ei ollut ristiriitoja ekologisen verkoston kanssa (metsä- ja puustoinen verkosto).
Kahdessa vuonna 2024 tarkistetussa asemakaavaehdotuksessa oli vähäisiä ristiriitoja ekologisen verkoston kanssa (metsä- ja puustoinen verkosto). Näiden kaavojen vaikutukset luonnonympäristöihin on arvioitu paikallisiksi. Vaikutuksia luonnonympäristöön on lievennetty kaavamerkinnöin ja -määräyksin esimerkiksi turvaamalla ekologisia yhteyksiä sekä määräämällä rakentamatta jääviä alueita istutettavaksi puin ja pensain.
Vuonna 2024 hyväksyttiin esimerkiksi Länsi-Haagan asemakaavan muutos, jossa osoitetaan uutta rakentamista Vihdintien varrelle noin 2 400 asukkaalle. Alueen rakentumisella on vaikutusta ekologisiin verkostoihin, mutta vaikutuksia on pyritty vähentämään rakentamisen sijoittelulla sekä osittain myös kompensaatiotoimin. Luonnon monimuotoisuutta huomioidaan monella tapaa Länsi-Haagan julkisten ulkotilojen yleissuunnitelmassa.